Aziatische Hoornaar Apps 2022-2023

Deze AH apps draaiden gedurende 2022 en 2023 op een tijdelijke omgeving, en werden gebruikt als hulpmiddel bij het opsporen van Aziatische Hoornaar nesten.

AH view app
> offline sinds 8/12/2023

De view app (enkel bekijken en raadplegen) is bedoeld om te delen met het grote publiek op facebook, websites, flyers, en met de pers. Je kan via de “Copy Link” functie je eigen kaartgebied delen via een short URL. Hiervan kan je eventueel zelf nog een QR code genereren, die je dan mee op je flyers zet.

AH edit app (browser)
> offline sinds 15/11/2023

De edit app (bewerkbaar) is bedoeld voor alle actieve speurders, coördinatoren en bestrijders. Via “Mijn kaart delen” kan je je eigen kaartgebied delen als URL of meteen als QR code, die je dan kan delen in je Whatsapp groep.

AH edit app (mobile)

Later voorzien we ook nog een handige Mobile versie via de Studio Go app uit de App store.

Met deze app kunnen imkers, lokale bewoners en andere vrijwilligers zelf bepalen in welke groepen ze willen meezoeken. In de app is een laag “Whatsapp groepen” terug te vinden. Bij het zichtbaar maken van deze laag in de lagenlijst, kan je klikken op een locatie in de kaart en via de URL direct deelnemen aan de juiste Whatsapp groep. Bestaat de juiste groep nog niet, dan kan je deze zelf intekenen en aanmaken via het actiemenu rechts van de laagnaam (3 puntjes).

De apps synchroniseren dagelijks de waarnemingen van individuen en nesten uit Vespawatch, iNaturalist, GBIF en Observations.be/nl, alsook de bestrijdingsinformatie. Nesten die verdelgd werden, worden transparanter weergegeven en hebben extra informatie over de verdelging. Daarnaast kan je ook tijdelijk waargenomen individuen of nesten toevoegen die (nog) niet in Vespawatch zijn gemeld.

Imkersgilde Sint-Ambrosius Aarschot, Baal en Omstreken (ISABOvzw) maar ook een aantal andere speurgroepen gebruikten deze apps al in 2022 om nesten te lokaliseren en waarnemingen op te volgen. Verschillende speurders hebben aangegeven dat het toch wel heel handig is om de positie van de lokpotten zo met elkaar te delen, maar ook de bevindingen van vliegrichting en -afstand. In de app kan je je huidige locatie weergeven en zo navigeren naar de lokpotten. Zo kan iedereen de lokpotten terugvinden en bezoeken op een tijdstip dat hem of haar het beste uitkomt. Je kan deze lokpotten met extra gegevens en vliegrichtingen zelf ingeven op je smartphone terwijl je wacht op een terugkerende Aziatische Hoornaar. Enkele speurders werkten met een apart GPS toestel en kompas, en voerden achteraf hun gegevens in.

Meermaals hebben we vastgesteld dat het zeer nauwkeurig intekenen van de vliegrichting met behulp van een kompas of herkenningspunten op de luchtfoto een grote meerwaarde betekent. Een werkster van de Aziatische Hoornaar met haar buik vol lokstof vliegt quasi recht naar haar nest. Op een aantal plaatsen werd het nest pal op de kruising van twee vliegrichtingen gevonden. Vliegrichtingen kan je manueel intekenen op de luchtfoto, of plotten op basis van kompasrichting (°NAz) en afstand (1min=100m). De richting en minuten worden getoond als label op de pijl. Heb je weinig tijd, dat kan je vooral werken met de vliegrichtingen en de snelle verhuismethode, door je lokpotten telkens dichterbij te brengen en de Aziatische Hoornaars hierop te her-programmeren.

Op deze pagina kan je alvast de links naar de huidige apps terugvinden. Probeer ze nu al gerust even uit!

Aangezien de bewerkbare app door iedereen bewerkt kan worden, maken we graag nog een onderscheid naar het doelpubliek voor de verschillende apps.

  • De view app (enkel bekijken en raadplegen) is bedoeld om te delen met het grote publiek op facebook, websites, flyers, en met de pers. Je kan via de “Copy Link” functie je eigen kaartgebied delen via een short URL. Hiervan kan je eventueel zelf nog een QR code genereren, die je dan mee op je flyers zet.
  • De edit app (bewerkbaar) is bedoeld voor alle actieve speurders, coördinatoren en bestrijders. Via “Mijn kaart delen” kan je je eigen kaartgebied delen als URL of meteen als QR code, die je dan kan delen in je Whatsapp groep.

Deze apps zijn compatibel met PC, tablet en smartphone. Ze zijn browser-based, maar je kan ze eventueel toevoegen aan het startscherm van je smartphone, zodat ze daar te zien zijn als knop. Later voorzien we ook nog een handige Mobile versie via de Studio Go app uit de App store.

We hopen dat door het ter beschikking stellen van deze apps meer mensen elkaar gemakkelijker zullen vinden om op zoek te gaan naar nesten, en dat de nesten door het uitzetten van nauwkeurige vliegrichtingen sneller gevonden zullen worden.



Tip:

  • lokpot met waarneming krijgt automatisch label “AH”
  • lokpot op privé terrein is transparant
  • lokpot zonder waarnemingen binnen 3 weken krijgt label “0”
  • lokpot zonder waarnemingen langer dan 3 weken krijgt label “00”
  • vliegrichting zonder afstand krijgt label “geen min”
  • bestreden nest wordt transparant en krijgt extra gegevens